Detoks na sokach i owocach – dlaczego warto z tego skorzystać?

0
Share

Czujesz brak energii, nic nie sprawia Ci przyjemności i chcesz owinąć się kocem i położyć się do wiosny? Pilnie potrzebujesz detoksu. Pomoże pozbyć się toksyn, ustabilizuje i odżywi organizm, doda wigoru i lekkości. Jako miły bonus możesz uzyskać promienną skórę i zrzucić kilka kilogramów.

Jak działa detoks organizmu?

Trzymając się specjalnego, zbilansowanego menu przez kilka dni lub tygodni, dajesz swojemu organizmowi możliwość uniknięcia wydatkowania wysiłku na jedzenie, które nie ma wartości odżywczych. Rozpoczyna się proces oczyszczania komórek i tkanek z toksyn, a organizm ma środki na regenerację. Detox za pomocą jedzenia jest rodzajem „magicznego czyszczenia”, podczas którego uszkodzone/niepotrzebne komórki są usuwane, a nowe komórki otrzymują zasoby energii i składniki odżywcze do wzrostu i rozwoju.

Jest niezbędny po długotrwałych wakacjach, w okresach niedoboru witamin (przy dobrym wsparciu nutraceutyków), przy zmianie pór roku, a także zawsze wtedy, gdy występuje długotrwałe zmęczenie, nadwaga, problemy z tonusem i nastrojem. Dowiedzmy się, jak prawidłowo przeprowadzić detoks przy pomocy soków i owoców.

Jakie opcje detoksu są dostępne i dlaczego jesteśmy im przeciwni?

Za usuwanie substancji toksycznych w naszym organizmie odpowiada kilka organów, ale największy ciężar spada na wątrobę, ponieważ to właśnie z pożywieniem obciążamy nasz organizm najbardziej toksynami – zagęszczaczami, stabilizatorami, barwnikami, skrobiami, cukrami itp. Dlatego właśnie jedzenie pełnowartościowej żywności jest najlepszą rzeczą, jaką możesz dla siebie zrobić.

Istnieje kilka popularnych, ale niedoskonałych trendów detoksykacyjnych.

Detoks na owocach

Kuszący pomysł zastąpienia posiłków kilogramem mandarynek lub talerzem czereśni jest skazany na niepowodzenie: taka dieta nie pozwoli prawidłowo rozładować wątroby i schudnąć.

Brak białka sprawi, że będziesz ciągle głodny, zmuszając Cię do coraz częstszego jedzenia. Fruktoza nie wywołuje odpowiedzi insulinowej i uwalniania hormonu leptyny (hormonu sytości), więc kiedy jemy owoce, organizm nie otrzymuje sygnału sytości. To dlatego możemy z łatwością pochłonąć miskę dojrzałych moreli lub kilka jabłek na raz i nadal mieć ochotę na przekąskę.

Owoce zawierają dużo fruktozy, która jest rozkładana przez wątrobę (jej dostępne maksimum to 10-25 g dziennie) – ani mózg, ani mięśnie nie są w stanie jej przetworzyć, odpowiednio, „wszystko, co dodatkowe” trafia do tłuszczu. Nie oznacza to, że należy całkowicie wykluczyć z diety owoce, zwłaszcza sezonowe i lokalne, które dojrzewają nie w pojemniku, ale na gałęzi lub grządce.

Detoks na sokach

Detoks soków owocowych działa w podobny sposób do detoksu soków owocowych, ale brak błonnika w sokach może sprawić, że głód będzie jeszcze bardziej natrętny. Podczas detoksu sokowego (sokowania) otrzymujemy fruktozę w czystej postaci, która wywołuje natychmiastową odpowiedź insulinową i skoki cukru we krwi.

Świeżo wyciskane soki w stylowych butelkach lub z sokowirówki są z pewnością przydatne, ale nie jako podstawowa i długoterminowa dieta, lepiej włączyć je do swojej diety jako dodatek do programu detoksykacji.

Upewnij się, że soki i shoty sokowe zawierają co najmniej 50% ziół i warzyw, a preferuj soki tłoczone na zimno, które zachowują maksymalną ilość składników odżywczych.

Przepis na sok z detoksykacji wątroby:

  • Świeże buraki – 1 szt.
  • Łodyga selera – 6 szt.
  • Kolendra – 1 pęczek
  • Cytryna – 1/2 szt.
  • Imbir – 1/2 szt.

Przelej wszystko przez sokowirówkę i natychmiast wypij.

Pomysł na oczyszczanie organizmu sokami wymyślił zjadacz surowej żywności Jay Kordich, który jako pierwszy opowiedział o korzyściach płynących z takiego odżywiania i ustanowił nowy kierunek – „wyciskanie soków”. W latach 90. był niesamowicie popularny. W momentach jego występów w telewizji sprzedaż sokowirówek poszybowała w górę, a owoce kupowano na kilogramy.

Related Posts